Mytresa

En föreställning och workshop i klassrummet med berättande, slagverk och film. Den sumeriska myten om gudinnan Inanna och hennes nedstigning i dödsriket som kan vara en inspiration inför arbetet med världsreligioner, myter och sagor.

Åk 6- 9. Cirka tre timmar inklusive rast. Vi är två kulturaktörer som kommer till klassrummet. Max 30 elever per grupp och workshop. Kostnad 6000 kr (moms tillkommer).

Boka + Kontakt

Mytresa är en föreställning och en workshop inspirerad av en av världens äldsta myter om gudinnan Inanna som beger sig till dödsriket för att träffa sin syster som lever där och hur hon sedan återvänder.

Föreställningen är i klassrummet och eleverna får höra en nyskriven text, lyssna på slagverk som spelas live och se filmprojektioner som tillsammans skapar en suggestiv magisk stämning. Efter föreställningen får eleverna reflektera med skapande metoder, som en respons på sin upplevelse.

Mytresan är utmärkt som en inspiration inför arbetet med världsreligioner, myter och sagor.

I denna workshop får eleverna:

  • uppleva en av världshistoriens äldsta myter med sina sinnen
  • reflektera över upplevelsen med kreativa metoder och eget skapande
  • kunskap om likheter och samband mellan myter och religioner

Inannamyten är en av mänsklighetens äldsta skrivna litteratur, från den sumeriska högkulturen 4000 – 2000 f kr och den handlar om hur människan behöver vända sig inåt och möta alla delar av sin personlighet för att vara hel och integrerad. Gudinnan Inanna gör det genom nedstigningen till Underjorden där hennes syster Ereshkigal lever.

Föreställnigen och workshopen leds av Mikael Lönnbjer och Eva Dahlberg i SkrivSprånget. Mikael Lönnbjer är musiker och slagverkspedagog. Han är auktoriserad feldenkraispedagog och har en magisterexamen med ämnesbredd i hälsofrämjande arbete.